divendres, 28 de març del 2008

Llarga vida a les presentacions de diapositives

En empreses, organitzacions, escoles i fins i tot a nivell personal, és fan sovint presentacions de diapositives amb les quals s'acompanya una xerrada, un curs o l'exposició d'uns resultats.

Les presentacions, si estan ben fetes, poden ser molt interessants ja que permeten resumir de forma molt visual i clara les idees més interessants d'una xerrada. Però per desgràcia aquest documents es fan servir un sol cop i després es perden dins les carpetes de l'ordinador per sempre més. Però tot canvia, així que ara tenim l'oportunitat de donar llarga vida a les presentacions de diapositives, gràcies a SlideShare.

SlideShare és un servei d'Internet en el qual s'emmagatzemen i etiqueten milers de presentacions de diapositives sobre qualsevol temàtica imaginable. Aquest servei permet:
  • veure les presentacions que altra gent ha fet sobre un tema que ens interessa, i que ens pot servir d'inspiració per preparar la nostra.
  • Descobrir nous enfocaments, noves formes d'explicar-se i d'organitzar una xerrada o un curs.
Per altra banda nosaltres també podem publicar les nostres diapositives i:
  • deixar-les a disposició de les persones que han assistit a la xerrada.
  • Publicar-les en obert per a tothom i contribuir a compartir coneixement amb els altres usuaris de SlideShare.
SlideShare és un servei molt recomanable, els usuaris habituals acaben intercanviant presentacions amb altres persones que treballen en camps professionals afins i que d'una altra manera potser no s'haurien trobat mai.

Ús convidem a descobrir SlideShare i passar-hi uns minuts buscant i remenant entre els milers de presentacions que hi ha.

Tres exemples de continguts que trobareu a SlideShare:

Totes les presentacions etiquetades amb el terme "ecomonia"

Totes les presentacions etiquetatdes amb el terme "literatura"

Les presentacions d'Enraona a SlideShare


Si vols fer alguna pregunta sobre aquest tema, si no ho acabes de tenir clar o si creus que tens alguna cosa a dir, pots deixar el teu comentari aquí mateix o escriure'ns a bernadette arrova enraona punt cat

divendres, 14 de març del 2008

Núvols d'etiquetes, una nova forma de classificar.

Ordenar continguts i classificar-los bé: un problema realment difícil de resoldre. En l'ordenació d'informació cada persona aplica el seu propi criteri i utilitza uns termes determinats per anomenar els seus continguts, és realment difícil que ens posem d'acord.

Amb l'intent d'aportar una nova via per resoldre aquest problema, a Internet cada cop són més habituals els núvols d'etiquetes. Quan es publica algun document a Internet, un article d'un bloc, una fotografia, un vídeo... s'etiqueta amb una sèrie de paraules clau, tantes com es vulgui. Les paraules clau s'acumulen en grups, quan es clica damunt d'una de les paraules s'accedeix a tots els documents vinculats a aquella paraula.

En algunes aplicacions és habitual agrupar les etiquetes en núvols i donar-los diferents mides i intensitat, depenent del nombre de vegades que s'han utilitzat en l'etiquetació de documents. Sembla una forma estranya i poc ordenada de classificar documents, però resulta força efectiva, ja que respon a la sentència: L'objectiu és trobar i no pas ordenar".

Podeu trobar algun exemple de núvol d'etiquetes:
En l'etiquetatge de Flickr
A la Vikipèdia, per explicar el web 2.0
A Del.icio.us, per mostrar el enllaços més populars
En molts blocs, comunitats socials, aplicacions per compartir fotos, videos, webs...

Per cert, en anglès les etiquetes s'anomenen tag i és amb aquest terme com sovint s'anomenen les etiquetes a Internet.

divendres, 7 de març del 2008

Aplicacions portables: l'oficina a la butxaca.

Us imagineu la seguretat de sortir de l'oficina a fer una presentació i portar en un llapis USB l'arxiu de la presentació i tot el programa sencer i autònom per a veure-la? No dependríem de si allà on anem tenen instal·lat i configurat el programari adequat, i ens pot estalviar de prendre tot el nostre ordinador portàtil.

La solució són les aplicacions portables. El divendres passat ja vam parlar d'una aplicació que pot funcionar en qualsevol dispositiu de memòria portàtil (llapis USB, reproductor d'MP3...). Si la idea us va agradar, avui us proposem que visiteu el web PortableApps, un gran magatzem de programes portables.

PortableApps és una comunitat dedicada al desenvolupament i difusió d'aquest tipus d'aplicacions. Tots els programes que trobareu aquí comparteixen els següents punts:
  • Es poden fer funcionar en qualsevol dispositiu: un llapis USB, un reproductor d'MP3, un telèfon mòbil amb memòria, una càmera de fotos... i un ordinador també es clar!
  • No necessiten cap altre programari extra. Es descarrega el programa d'Internet, s'instal·la en una unitat mòbil i a funcionar. No altera el sistema operatiu.
  • Són programes gratuïts i lliures. Ja vam parlar dels avantatges del programari lliure en aquest article, recordeu?
Al repositori trobarem aplicacions per a multitud de propòsits: agendes, antivirus, paquets ofimàtics, jocs, gestors de contrasenyes... Amb aquest sistema tot pot viatjar amb nosaltres. Llegiu aquí més raons per fer-les servir.


Si vols fer alguna pregunta sobre aquest tema, si no ho acabes de tenir clar o si creus que tens alguna cosa a dir, pots deixar el teu comentari aquí mateix o escriure'ns a antonio arrova enraona punt cat