
Windows, els sistemes operatius dels Mac, el Word, Excel i PowerPoint... son exemples d'aquest tipus de programari propietari. Ara bé, en contraposició també podem trobar l'anomenat "programari lliure". Quines característiques te?
- Es pot fer servir per a qualsevol finalitat: comercial, educativa, personal...
- El codi de programació (el codi font) és accessible i es pot alterar i millorar per qualsevol.
- Es pot copiar i redistribuir sense restriccions.
Atenció, pregunta: es pot treballar professionalment només amb programari lliure, deixant de pagar llicències, de manera fiable i robusta? Resposta: si. Hi han milers de programes lliures amb anys de provada eficàcia i per a gairebé qualsevol propòsit professional. Al 3 minuts de tant en tant us donarem alguns exemples d'aquestes aplicacions i de com fer-les servir.
Avui us avançarem només algunes aplicacions lliures més bàsiques. Amb un ordinador buit i aquests programes ja es pot començar a treballar.
- Firefox. És un competíssim navegador d'Internet. Si ara utilitzes el navegador del Windows i proves aquest, ja no voldràs fer marxa enrere.
- OpenOffice.org. És un paquet d'oficina amb un processador de textos equiparable al Word, un editor de fulls de càlcul semblant a l'Excel, un editor de presentacions com el PowerPoint, un gestor de bases de dades semblant a l'Access i un programa de dibuix. A més, es compatible amb els formats .doc, .xls i .ppt de l'Office de Microsoft.
- Thunderbird. És un gestor de correu electrònic amb capacitats semblants a l'Office Outlook.
- Ubuntu. És un atractiu i potent sistema operatiu que pot substituir a tot el Windows.
Si vols fer alguna pregunta sobre aquest tema, si no ho acabes de tenir clar o si creus que tens alguna cosa a dir, pots deixar el teu comentari aquí mateix o escriure'ns a antonio arrova enraona punt cat